Blogolj!
2016.02.10.

Magyarország eljutott abba a helyzetbe − és ezt most pozitív előjellel írom −, hogy megteheti és meg is teszi az óriásira dagadt bürokrácia csökkentését.

Nincs már többé szükség arra, hogy olyan háttérintézmények segítsék a minisztériumok munkáját, amelyek egyrészt nem minden esetben segítenek, illetve csak a részfeladatok felesleges mivoltával dagasztják a bürokratikus folyamatok amúgy is átláthatatlan tömegét.

Másrészt a jelenlegi kormányunk és minisztériumai felnőttek az európai feladatokhoz és eldobhatják a háttérben falnak támasztott mankókat.

Tulajdonképpen ezen háttér – és egyéb intézmények megszűntetése illetve beolvasztása a párhuzamok megszüntetése mellett némely esetben a munkaerő gazdálkodásban is hatékonyabb megoldásokat kínál.

Na, és nem utolsó sorban nem mindegy, hogy mennyibe kerültek ezek az intézmények. Mert a fenntartásukra fordított összegek megmaradnak a költségvetésben.

Aztán tegyük hozzá a bürokrácia csökkentését, mint európai uniós feladatot, már 2007–ben megfogalmazta az Európai bizottság.

(Akit érdekel a téma bővebben: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-09-1562_hu.htm)

Magyarország kormánya az eddigi gazdaságélénkítési feladatok – úgymint versenyképesség, a növekedés és munkahelyteremtés – mellett a következő időszakban a bürokrácia csökkentésének feladatában látja az ország folyamatos fejlődést.

És hogy a kedvenc témám se maradjon ki: a bürokrácia csökkentése a saját érdekünk, a merkeli willkommenskultur meg nem!

Ezeket a cikkeket olvastad már?